MIDDAGSTIPS:LAXSKÅL
Laxskål:
Risnudlar
1/2 mango
1 avokado
4 stjälkar vårlök
1 1/2-2 morötter
200 g lax
Sås:
1 dl soya
1 dl socker (valfritt: 0,5 dl farinsocker, 0,5 dl vanligt socker)
Lite under 0,5 dl ättika
2 klyftor riven vitlök
1 nypa riven ingefära
Gör så här:
Börja med såsen. Häll alla ingredienser i en kastrull. Koka upp på svag värme och koka i ca 10 minuter till såsen tjocknat.
Under tiden kokar du risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt de svalna.
Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme
Skär sedan mangon i tärningar och avokadon i tunna skivor. Hacka vårlöken i små ringar. Hyvla morötterna och rulla ihop de lite, eller använd en spiralizer (finns att köpa här) för
att få tunna skivor.
Till slut skär du laxen i tunna skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg de i en ugnsfastform och peppra lite. Stek i ugnen i 8 minuter.
Lägg nudlarna i botten på skålen, häll på lite sås och rör runt.
Dekorera med grönsakerna som du önskar. Ta ut laxen och lägg den överst och häll på stora delar av såsen.